Brouwerij Boon tweemaal in de prijzen op Brussels Beer Challenge 2023

Brouwerij Boon tweemaal in de prijzen op Brussels Beer Challenge 2023

Goud voor Boon Millésime 2020 en brons voor de Oude Kriek

Brouwerij Boon heeft op de 12de editie van de Brussels Beer Challenge een opmerkelijk resultaat neergezet. In de categorie ‘Old Style Fruit-Lambic’ mocht de Lembeekse lambiekbierenproducent tweemaal het podium op. De Boon Millésime 2020 werd bekroond met de gouden medaille en de Oude Kriek Boon ging aan de haal met het brons. De intrinsieke kwaliteiten van de Boon Millésime 2020 worden daarmee bevestigd. Deze Oude Schaarbeekse Kriek werd namelijk deze zomer op de World Beer Awards 2023 ook al beloond met een gouden medaille en de titel “Beste Kriek van België”.

Karel Boon: “Wij zijn enorm blij met dit resultaat. Voor onze kriekbieren gebruiken wij altijd verse krieken, nooit sappen of concentraten. Onze Oude Kriek Boon bijvoorbeeld wordt nog te vaak onderschat. Het is een fruitige, karaktervolle klassieker, die gekenmerkt wordt door zijn dieprode kleur.” Zijn broer Jos voegt eraan toe: “Gezien onze eerste Boon Millésime zo goed in de smaak valt bij zowel het publiek als vakjury’s, hebben we wij de oogst aan Schaarbeekse krieken van dit jaar gereserveerd voor een volgende Millésime. Die ligt nu te rijpen in eikenhouten vaten en zal wellicht eind volgend jaar worden voorgesteld.”

De Boon Millésime 2020 is een traditioneel lambiekbier dat gemaakt werd met verse Schaarbeekse krieken. Dankzij het niet te hoge alcoholpercentage van 6,5 procent krijgt het uitgesproken fruitaroma vrij spel. De krieken werden geoogst in de zomer van 2020 en vervolgens vergist met lambiek, die al 18 maanden had gerijpt. Uiteindelijk werd het bier na nog eens 6 maanden rijping in eikenhouten foeders gebotteld in oktober 2021. Daarna volgde een hergisting op fles. Voor de Boon Millésime 2020 werden 270 gram krieken per liter gebruikt.

Voor de Oude Kriek Boon wordt maar liefst 400 gram verse krieken per liter gebruikt. De kriekenlambiek hergistte nadien op fles. De grote hoeveelheid krieken geeft aan deze Oude Kriek een zeer intense, maar toch zachte smaak.

Nog een reden om te vieren
“En eigenlijk is het dubbel feest, want vandaag stellen we op onze stand op Horeca Expo in Gent ook de Boon Oude Geuze Black Label Edition N°9 voor, die gebotteld werd op 7 september 2022”, zegt een enthousiaste Karel. “De Black Label-reeks is altijd een assemblage van één, twee en drie jaar oude lambiek met een zeer hoge vergistingsgraad. Dit zorgt voor een uitgesproken volmondige smaak en een typische lange, droge afdronk. Met zijn aroma van pompelmoes, een frisse citrustoets en aangename sprankeling kan je onze Boon Black Label N°9 bestempelen als een elegante, vlot doordrinkbare malse Oude Geuze. Het is dan ook een bier dat zich perfect leent bij gerechten met oesters, zalm of mosselen.”

Brouwerij Boon werd opgericht door Frank Boon. Hij zette zijn eerste stappen in de lambiekwereld in 1975. Frank is een van de pioniers die de Oude Geuze wereldwijd op de kaart zette. Intussen namen zijn zonen Jos (35) en Karel (29) de fakkel van hem over. Met meer dan 2 miljoen liter lambiek beschikt deze familiale brouwerij over ‘s werelds grootste lambiekvoorraad op eikenhouten vaten.

www.boon.be

Yves Panneels
Yves Panneels Force3 - PR & Communicatie