Brussels Beer Challenge 2022: “De beste Oude Geuze komt uit… Waals-Brabant!”

Brussels Beer Challenge 2022: “De beste Oude Geuze komt uit… Waals-Brabant!”

Oude Gueuze Tilquin uitgeroepen tot Beste Belgisch bier van de wedstrijd

Vandaag werden op de vakbeurs Horeca Expo in Gent de winnaars van de Brussels Beer Challenge 2022 bekendgemaakt. De Waalse lambiekbierenproducent Tilquin zette een heel mooi resultaat neer. De Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne werd in zijn categorie uitgeroepen tot nummer 1 en eveneens tot beste Belgisch bier van de wedstrijd. Twee andere bieren, de rabarberlambiek Oude Rhubarbe Tilquin en de druivenlambiek Oude Roussanne Tilquin, eindigden op een gedeelde tweede plaats in de categorie ‘Fruitlambiek’. Ze werden elk beloond met een zilveren medaille.

Pierre Tilquin koopt wort aan bij verschillende collega-lambiekbrouwers (Boon, Lindemans, Girardin, Cantillon en Timmermans). Die brouwsels laat hij gedurende één, twee of drie jaar gisten en rijpen in eiken vaten. Daarna worden de lambieken ‘gestoken’ en gebotteld. De hergisting op fles van de geuze duurt minimum 6 maanden.

Sinds de winter van 2021-2022 brouwt Pierre ook een klein volume eigen lambiek, waardoor het bedrijf zich sindsdien ook lambiekbrouwerij mag noemen in plaats van louter geuzestekerij. Hij blijft ook wel wort kopen van andere lambiekproducenten.

“Mijn Oude Gueuze beschouw ik als mijn vlaggenschipbier. Ik ben dan ook enorm blij met deze erkenning op de Brussels Beer Challenge. Oude Gueuze vullen wij normaliter enkel in flessen van 75 en 37,5 cl af. Tijdelijk is hij ook beperkt beschikbaar in magnumflessen van anderhalve liter. Ideaal voor de feestdagen!”, lachte een enthousiaste Pierre na afloop van de awardceremonie.

Tal van nieuwe bieren
Hij voegt eraan toe: “Creativiteit en kwaliteit blijven onze rode draad. Het ontwikkelen van nieuwe bieren is een ware passie. De Oude Roussanne Tilquin lanceerden we in september, samen met de Oude Syrah Tilquin. Het zijn fruitlambieken, gemaakt met druiven afkomstig uit de Rhônevallei. Volgend jaar brengen wij nog twee andere soorten druivenlambiek op de markt, eveneens met druiven uit de Franse Drôme. Sinds kort, verkopen wij een nieuwe Gueuzérable, een geuze die wordt verkregen door biologische ahornsiroop uit Quebec te vergisten in een mengsel van onze klassieke geuze. Deze geuze heeft een alcoholgehalte van 10%. Binnenkort stellen we nog een nieuw bier voor: Oude Airelle Sauvage, een fruitlambiek op basis van zogenaamde wilde lingonbessen, een speciale variëteit rode bosbessen.”

Gueuzerie Tilquin werd opgericht in 2009. Het was de eerste geuzestekerij die niet in Vlaams-Brabant of Brussel was gevestigd. In 2012 trad Tilquin toe tot de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). In 2021 werd zo’n 1.825 hectoliter geproduceerd. Ongeveer 70 procent daarvan is bestemd voor de export.
www.gueuzerietilquin.be