De HORAL Lambic Award 2018 gaat naar folkgroep Arjaun

De HORAL Lambic Award 2018 gaat naar folkgroep Arjaun

De Lambic Award is een onderscheiding die door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt
 op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Dit jaar viel de eer te beurt aan de Pajotse folkgroep Arjaun. De overhandiging van de award vond plaats in aanwezigheid van tal van leden van de Hoge Raad.

Volksmuziekgroep Arjaun werd in 1981 opgericht door de gebroeders Evenepoel uit Pamel (Roosdaal). Walter schrijft de liedjesteksten en neemt het grootste deel van het zangwerk voor zijn rekening. Zijn broer Dirk speelt banjo en gitaar. Het duo kreeg al gauw het gezelschap van doedelzakspeler Stefan Timmermans. Met de komst van accordeonist Etienne Wauters en contrabasspeler Dirk Van Lierde breidde Arjaun uit tot een vijfkoppige formatie. Toen Stefan vorig jaar naar Spanje emigreerde, vond Arjaun in Bart Praet een waardige opvolger.

De leden van Arjaun werden met een smoes gelokt naar het befaamde bierrestaurant ‘De Heeren van Liedekercke’ in Denderleeuw. Nietsvermoedend troffen de muzikanten daar heel wat lambiekbrouwers en geuzestekers aan. Groot was de verwondering van de leden van Arjaun toen bleek dat dit jaar de Lambic Award voor hen was.

“Arjaun is niet alleen in het Pajottenland maar ook ver daarbuiten zeer populair. In hun liederen mengen de leden van de folkgroep mooie volksverhalen met fijne humor. Het zijn dikwijls goed in de oren klinkende deuntjes die ook door het publiek makkelijk kunnen meegezongen worden. Los van het feit dat de groepsleden stuk voor stuk geuzeliefhebbers zijn, verwijzen verschillende liedjes uitdrukkelijk naar onze eet- en drinkcultuur, en meer in het bijzonder naar geuze, faro en andere lambiekbieren”, aldus HORAL-voorzitter Frank Boon. “Arjaun wordt aanzien als een echte streekambassadeur. Via hun muziek spelen zij een belangrijke rol bij de promotie van onze traditionele lambiekbieren, en van ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder. Het was dan ook geen verrassing dat de leden van de Hoge Raad dit jaar heel snel tot een consensus zijn gekomen om de Lambic Award 2018 aan de muzikanten van Arjaun toe te kennen.”

Eerdere laureaten van de Lambic Award van HORAL zijn lambiekbrouwer Edgar Winderickx, Hugo Casaer (voormalig burgemeester van Beersel), bierauteur Tim Webb, Stene Isacsson (uitbater van bierrestaurant Akkurat in Stockholm), Daisy Claes (gewezen uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge) en bierhandelaar Dominiek Geers.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Elf producenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Het hoofddoel van de vereniging is de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. De vzw neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.
www.horal.be

Contacteer ons
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Yves Panneels Force3 - PR & Communication