HORAL kent Lambic Award toe aan sommeliers Andy De Brouwer en Yanick Dehandschutter

HORAL kent Lambic Award toe aan sommeliers Andy De Brouwer en Yanick Dehandschutter

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award van dit jaar toe aan Andy De Brouwer (45) van restaurant Les Eleveurs in Halle en Yanick Dehandschutter (33) van restaurant Sir Kwinten in Lennik. De Lambic Award is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt
inzake de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek. HORAL-voorzitter Gert Christiaens: “Als klassiek geschoolde wijnsommeliers en restauranteigenaars hebben zij een belangrijke rol gespeeld om de Oude Geuze en Oude Kriek letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten in de gastronomische wereld.”

“Oude Geuze is een uniek product in de wereld waar we terecht fier mogen op zijn. De keuken is de voorbije 10 à 15 jaar enorm veranderd en de aanwezige fijne zuren in Oude Geuze bieden een stevige meerwaarde in de hedendaagse gastronomie”, aldus Yanick Dehandschutter, eigenaar-sommelier van sterrenrestaurant Sir Kwinten in Lennik.

Andy De Brouwer van het Halse restaurant Les Eleveurs sluit zich volmondig daarbij aan: “Ten eerste is er een terugkeer naar ambachtelijke producten. Daarnaast houdt de consument opnieuw van friszurige smaken. Ten derde mag het al eens wat specialer zijn, want men staat er ook meer voor open dan in het verleden het geval was. De restaurantbezoeker wil ‘fraîcheur’, aangename zuren en dranken met een lager alcoholgehalte. Dat zijn algemene tendensen en Oude Geuze past perfect in dat plaatje.”

Yanick Dehandschutter voegde eraan toe: “Oude Geuze kan gebruikt worden tijdens de hele restaurantbeleving. Als aperitief met bijpassende hapjes, als begeleidende drank bij voor- of hoofdgerecht en zelfs bij de kaas. Oude Geuze is met andere woorden heel inzetbaar in ons vakgebied. Het is trouwens opmerkelijk dat de jonge generatie die bij ons komt dineren uitdrukkelijk vraagt naar Oude Geuze. Het mag misschien een product zijn dat al heel lang meegaat, toch staan jonge mensen open voor deze authentieke streekproducten.”

In het verleden werd Lambic Award reeds toegekend aan Edgar Winderickx, Hugo Casaer, Tim Webb, Stene Isacsson, Daisy Claes, Dominiek Geers, de Pajotse folkgroep Arjaun en het team van Lambic.info.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt het gros van de lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen in Vlaams- en Waals-Brabant. Tien producenten zijn lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Het hoofddoel van de vereniging is de promotie van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. De vzw neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.
www.horal.be

Contacteer ons