HORAL Lambic Award 2023 gaat naar Johnny Sterck en Ursula Moons van Streekproducten Centrum Halle

HORAL Lambic Award 2023 gaat naar Johnny Sterck en Ursula Moons van Streekproducten Centrum Halle

Ieder jaar reikt de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren aan iemand die zich heel verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren, de Lambic Award uit. Dit jaar valt die eer te beurt aan Johnny Sterck en Ursula Moons van het Streekproducten Centrum in Halle.

“De leden van de Hoge Raad waarderen de jarenlange inzet van Ursula en Johnny op het vlak van de promotie en verkoop van traditionele lambiekbieren, en de Oude Geuze en Oude Kriek in het bijzonder. Als producenten zijn wij enorm blij dergelijke ambassadeurs te hebben”, verklaarde HORAL-voorzitter Gert Christiaens tijdens de ceremonie uit. “De familie Sterck is met hun zaak een schoolvoorbeeld voor de detailhandel die streekproducten een warm hart toedraagt. ”

In 1991 bracht Johnny Sterck zijn eerste fruitwijn op de markt. Al gauw was de loods waarin hij zijn activiteiten ontplooide, te klein geworden. In 1996 verhuisde hij naar een groter bedrijfspand in de Poststraat in Halle. Om de kosten te kunnen dragen, dienden bijkomende inkomstenbronnen te worden aangeboord. Daarom besliste Johnny om in het gebouw ook een winkel onder te brengen. Het Streekproducten Centrum was geboren.

De winkel was van meet af aan een groot succes. Vooral geuze, kriek en andere fruitbieren deden het goed. “Zo goed dat kort daarna Ursula haar echtgenoot vaak een hand kwam toesteken, en ze is dat blijven doen”, vertelde Gert Christiaens. “In onze regio hebben zij zonder enige twijfel een belangrijke rol gespeeld bij het op de kaart zetten van de Oude Geuze en Oude Kriek. Hun doorzettingsvermogen en klantvriendelijkheid zijn daar niet vreemd aan. Waar iets meer dan een kwarteeuw geleden de winkel gestart werd met een 50-tal artikelen, liggen nu meer dan 400 producten in de rekken.”

Blije gezichten bij de twee laureaten en het bestuur van HORAL
Blije gezichten bij de twee laureaten en het bestuur van HORAL

Hij voegde eraan toe: “Ursula en Johnny denken eraan om vanaf 2025 het wat rustiger aan te doen. De aflossing van de wacht is echter verzekerd. Twee jaar geleden stapte hun dochter Lien mee in de zaak. Terwijl zij de winkel runt, zal haar vriend Gregory het management van het in aanbouw zijnde hotel voor zijn rekening nemen. Dat hotel zal in de loop van volgend jaar op de verdieping boven de winkel de deur openen. De link tussen streekproducten en de toeristische aantrekkingskracht van onze regio, eveneens een van de aandachtspunten binnen HORAL, kan niet beter geïllustreerd worden.”

In het verleden mocht al een heel diverse groep mensen de Award in ontvangst nemen, zoals Edgar Winderickx, Hugo Casaer, Tim Webb, Stene Isacsson, Daisy Claes, Dominiek Geers, folkgroep Arjaun, het redactieteam van Lambic.info, Andy De Brouwer, Yanick Dehandschutter, de Belgische bierliefhebbersverenigingen en Jacques De Keersmaecker.

Er waren ook heel wat steunende leden aanwezig, die hun 'Kliek van de Lambiek'-T-shirt in ontvangst kwamen nemen. Sommigen kwamen zelfs uit Nederland en Duitsland voor de gelegenheid.
Er waren ook heel wat steunende leden aanwezig, die hun 'Kliek van de Lambiek'-T-shirt in ontvangst kwamen nemen. Sommigen kwamen zelfs uit Nederland en Duitsland voor de gelegenheid.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt het gros van de lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant. Het hoofddoel van de vereniging is de promotie en de bescherming van ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek. Op dit ogenblik zijn 12 producenten lid van de Hoge Raad: Boon, De Oude Cam, De Troch, Den Herberg, Eylenbosch, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans.

www.horal.be

Perscontact: 0498 522 322, pers@horal.be