HORAL stelt Megablend 2019 voor naar aanleiding van 12de editie Toer de Geuze

HORAL stelt Megablend 2019 voor naar aanleiding van 12de editie Toer de Geuze

Gert Christiaens volgt Frank Boon op als voorzitter van HORAL

Naar aanleiding van de 12de editie van de Toer de Geuze brengt de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) opnieuw een Oude Geuze op de markt met lambieken die afkomstig zijn van verschillende brouwerijen en stekerijen. Dit jaar vindt de Toer de Geuze plaats op zaterdag 4 en zondag 5 mei. Tijdens het openbrouwerijenweekend, dat maar een keer om de twee jaar wordt georganiseerd, kan het publiek in totaal 9 bedrijven bezoeken.
De voorstelling van het programma van de Toer de Geuze van dit jaar en het ontkurken van een fles Megablend 2019 waren meteen de eerste officiële wapenfeiten van de kersverse HORAL-voorzitter Gert Christiaens (41). Hij volgt Frank Boon op.

“Na vier jaar voorzitterschap werd het tijd om de fakkel door te geven aan de jongere generatie”, aldus de 65-jarige Frank Boon. “Dat Gert een groot hart heeft voor ons lambiekerfgoed hoeft geen betoog. Zo’n 15 jaar gelegen slaagde hij erin om het doodgewaande Oud Beersel opnieuw nieuw leven in te blazen. Binnen HORAL heeft Gert het voorbije decennium zeer verdienstelijk werk geleverd door flink mee aan de kar te duwen van een aantal belangrijke initiatieven zoals de Lambiek Academie, de Lambic Award en de organisatie van de Toer de Geuze. Hij kent met andere woorden het reilen en zeilen van onze vzw ondertussen zeer goed.”

“Het is voor mij hele eer dat mijn collega’s mij hun vertrouwen hebben geschonken. Ik zal als voorzitter mijn uiterste best doen om de activiteiten van HORAL verder uit te bouwen en aldus de Oude Geuze, Oude Kriek en Oude Lambiek verder te promoten”, zegt Gert Christiaens. “In naam van alle bestuursleden van HORAL wil ik Frank zeer hartelijk danken voor zijn inzet en gedrevenheid gedurende de vier jaren dat hij de voorzittershamer hanteerde. Frank wordt alom gerespecteerd omwille van zijn grondige technische en historische kennis van de lambiekwereld. Ik ben dan ook verheugd dat hij heeft toegezegd om in de toekomst nog een aantal technische dossiers van nabij mee op te volgen zoals de GTS- oorsprongsbescherming van Oude Lambiek, Oude Geuze en Oude Kriek, en het belangrijke dossier "Teeltontwikkeling Schaarbeekse Krieken",  een samenwerking tussen HORAL, de Provincie Vlaams-Brabant en het Proefcentrum voor Kleinfruit te Pamel.”

Toer de Geuze 2019
De 12de Toer de Geuze vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 mei 2019. Op zaterdag 4 mei zetten Boon, De Troch, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans en het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ van 11u tot 19u hun deuren open. Op zondag 5 mei kan men tussen 10u en 17u, naast de bedrijven die op zaterdag al hun deuren openzetten, ook een bezoek brengen aan De Cam, Hanssens en Mort Subite.

“Om de twee jaar trekt de Toer de Geuze bierliefhebbers uit binnen- en buitenland aan naar de Zennevallei en het Pajottenland, want traditionele lambiekbieren zoals Oude Geuze en Oude Kriek hebben wereldfaam vergaart. Tijdens dit openbrouwerijenweekend ligt de focus op het vakmanschap van de lambiekbrouwers en geuzestekers. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met onze eeuwenoude traditie van spontane gistingsbieren”, aldus HORAL-voorzitter Gert Christiaens.

Er dient niet gereserveerd te worden om een brouwerij of stekerij te bezoeken.  De toegang is overal gratis. Men kan de Toer zowel met eigen vervoer doen (auto, fiets,...) als met een van de 22 autocars die de Hoge Raad inlegt. Bustickets kunnen gereserveerd worden via www.toerdegeuze.be.

In samenwerking met de gemeente Beersel wordt aan bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ een pop-up camping ingericht, waar kampeerders reeds vanaf vrijdagavond hun tent kunnen opstellen. Voor meer info en reservatie, mail naar toerisme@beersel.be.

Sinds 2009 brengt HORAL ter gelegenheid van de Toer de Geuze een Oude Geuze Megablend uit. De Megablend 2019 is een mengeling van lambieken afkomstig van Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans, en kost 9,50 euro per fles.

Omtrent de Toer de Geuze
De eerste Toer de Geuze vond plaats in 1997. Aan de oorspronkelijke succesformule werd vrijwel niets gewijzigd. Het tweejaarlijkse evenement groeide in de loop der jaren uit tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. Twee jaar geleden, toen voor het eerst de Toer de Geuze een heel weekend duurde in plaats van enkel op zondag,  namen meer dan 12.000 mensen deel aan de Toer de Geuze.
Voor meer informatie: www.toerdegeuze.be

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt negen lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen van Vlaams- en Waals-Brabant: Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Bierk) en Timmermans (Itterbeek). De brouwersvereniging promoot ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder Oude Geuze en Oude Kriek, en neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren.
www.horal.be

De volgende bedrijven nemen deel aan de Toer de Geuze 2019:

  • Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
  • De Cam*: Dorpsstraat 67, 1755 Gooik
  • De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
  • Hanssens Artisanaal*: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
  • Lindemans: Lennikse Baan 1479, 1602 Vlezenbeek
  • Mort Subite*: Lierput 1, 1730 Asse
  • Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
  • Tilquin: Chaussée Maïeur Habils 110, 1430 Bierk (Rebecq)
  • Timmermans: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek
  • alsook bezoekerscentrum De Lambiek, Gemeenveldstraat 1, Alsemberg.

* Enkel open op zondag 5 mei 2019

Ben Weyts, Vlaams minister van o.a. Vlaamse Rand en Toerisme, woonde de persconferentie bij en brengt samen met de nieuwe HORAL-voorzitter Gert Christiaens en erevoorzitter Frank Boon een toast uit op een succesvolle Toer de Geuze 2019.

Contacteer ons
Yves Panneels Force3 - PR & Communication
Yves Panneels Force3 - PR & Communication