Lindemans Satellite Brewery officieel ingehuldigd

Familieonderneming viert 200-jarig bestaan met investering van de eeuw

Brouwerij Lindemans heeft haar tweede productiesite in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) officieel ingehuldigd. Met dit investeringsproject ter waarde van ruim 28 miljoen euro willen Geert en Dirk Lindemans de toekomstige groei ondersteunen en het familiebedrijf de derde eeuw inleiden. ​ Tijdens de viering van het 200-jarig bestaan van de brouwerij werd ook de zevende generatie Lindemansen voorgesteld. Dirks zonen Yens en Nils en Geerts zoon Matthieu studeren nog, maar hebben interesse om in de voetsporen te treden van hun vaders, grootvaders, overgrootvader en betovergrootvaders. ​ ​

Al zes generaties brouwt de familie Lindemans lambiekbieren. Dat gebeurt nog steeds in Vlezenbeek, waar Joos Frans Lindemans in 1822 in het huwelijksbootje trad met brouwersdochter Francisca Josina Vandersmissen. Daarmee stapte de landbouwersfamilie Lindemans definitief in de bierwereld. ​

De voorbije jaren is de export van Lindemans-bieren flink toegenomen. Door de groter geworden productie had het bedrijf ook nood aan bijkomende stockageplaats. Op de historische brouwerijsite in Vlezenbeek kon niet meer worden uitgebreid. Lindemans wil ook haar productportfolio diversifiëren en nieuwe blends maken op basis van lambiek.

Bijkomende werkgelegenheid
Door de ingebruikname van de nieuwe site in Ruisbroek en de daarbij gepaard gaande capaciteitstoename werden al zeven nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

“Niet enkel in de nieuwe brouwzaal hebben we bijkomende competente medewerkers nodig, het hele bedrijf moet meegroeien. Zo ook in de administratie, marketing, logistiek, productie en onderhoud. In 2020 waren we met 50, nu zijn er al bijna 70 mensen op beide sites aan de slag. ​ Het is mede dankzij hun toewijding, inzet en enthousiasme dat we zover geraakt zijn. Onze medewerkers hebben een stuk van de geschiedenis meegeschreven en maken daarom ook deel uit van de grote Lindemans-familie.”, verklaarde Dirk Lindemans.

Zijn neef Geert Lindemans voegde eraan toe: “Wij willen een toonaangevende werkgever zijn in het Pajottenland en de Zennevallei. Er staan nog een aantal vacatures open. Geïnteresseerden mogen zeker eens een kijkje nemen op onze website. Het zijn vooral technici, operatoren en logistieke en administratieve medewerkers waarnaar we nu nog op zoek zijn, zowel voor de site in Ruisbroek als die in Vlezenbeek. Op termijn willen we ook nog een aantal extra mensen aanwerven in ondersteunende diensten zoals de marketing en verkoop.”


Eerste nieuw brouwsel ​
Op de site in Ruisbroek zal geen lambiek worden gemaakt. De eigenlijke lambiekproductie blijft in Vlezenbeek. Aan het Kanaal Brussel-Charleroi zullen uitsluitend bieren van hoge gisting worden gebrouwen. Lindemans wil nieuwe type bieren en producten op de markt brengen op basis van gemengde fermentatie, zijnde blends van lambiek en hoge-gistingsbieren. “

“In Ruisbroek gaan we enkel hoge-gistingsbieren brouwen, maar het eindproduct zal steeds lambiek bevatten. Dat zorgt voor een zekere complexiteit en een friszurig aspect in de nasmaak. We blijven met andere woorden creatief en innovatief omgaan met lambiek. Dat zit tenslotte in ons DNA”, vertelt Dirk Lindemans.

De werken aan de Lindemans Satellite Brewery in Ruisbroek gingen van start in december 2020. Over enkele weken zal het eerste brouwsel dat met de nieuwe brouwinstallatie geproduceerd en met lambiek gemengd werd, op de markt komen.

 

Aanzienlijke verhoging van de productiecapaciteit
In de Lindemans Satellite Brewery werd een gloednieuwe brouwzaal met maalderij en fermentatiezaal en stockageruimte gebouwd. Er is ook plaats voor kantoren, vergaderzalen en een laboratorium. De brouwinstallatie bestaat uit twee beslagkuipen, een filtreerkuip, een kookketel en een whirlpool. De twee identieke maischketels bieden een grotere flexibiliteit en meer mogelijkheden om te brouwen. De brouwinstallatie is uitgerust met dryhopping-technologie. Hierdoor kunnen aan het brouwsel speciale hopsoorten of kruiden worden toegevoegd zonder het zuurstofgehalte in het bier te verhogen, hetgeen de kwaliteit ten goede komt.

In de fermentatiezaal staan 10 cilindrisch conische tanks (CCT’s) met een netto-inhoud van 720 hectoliter en 6 CCT’s met een netto-inhoud van 120 hectoliter. Er zijn ook drie gistpropagatietanks, drie gistopslagtanks, een gistafvaltank en een installatie voor het behandelen van zowel put- als kraantjeswater. Naast het gebouw staan twee moutsilo’s en een tarwesilo van telkens 70 kubieke meter, een drafsilo, en een weegbrug.

In de nieuwe brouwzaal kan per brouwbeurt tot 12.000 liter gebrouwen worden. Op termijn kunnen dagelijks maar liefst zes brouwsels geproduceerd worden. Met de huidige gistings- en lageringscapaciteit bedraagt het jaarlijks productievolume zo’n 150.000 hectoliter of omgerekend 60 miljoen glazen bier. Die capaciteit kan zelfs nog opgeschroefd worden.

Een deel van de lambiekvoorraad, zo’n 16.500 hectoliter, wordt in het nieuwe gebouw in Ruisbroek opgeslagen. Op die manier komt er in Vlezenbeek ruimte vrij.

Op de historische site in Vlezenbeek gist en rijpt momenteel meer dan 70.000 hectoliter lambiek. Na de renovatie van die site is Lindemans van plan om extra foeders aan te kopen.
www.lindemans.be

 

legende foto: v.l.n.r. Geert, Matthieu en Nils Lindemans, Jan Delcour (voorzitter van de Raad van Bestuur), Yens, René en Dirk Lindemans.

Yves Panneels

Yves Panneels

Force3 - PR & Communication

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.