Meer dan 12 producenten zetten deuren open tijdens Toer de Geuze 2024

Meer dan 12 producenten zetten deuren open tijdens Toer de Geuze 2024

Bustickets kunnen reeds online gereserveerd worden

In 1997 organiseerden vier lambiekbrouwerijen en twee geuzestekerijen de allereerste Toer de Geuze. Doorheen de jaren zijn deze openbrouwerijdagen van het Pajottenland en de Zennevallei uitgegroeid tot een druk bijgewoond, tweejaarlijks bierweekend. De volgende editie vindt plaats op zaterdag 4 en zondag 5 mei. Dan zetten naast Boon, De Cam, De Troch, Den Herberg, Hanssens, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans, ook HORAL’s twee jongste leden, Eylenbosch en Kestemont, hun deuren wagenwijd open. Biercentrum De Lambiek kan eveneens het hele weekend bezocht worden.

De Toer de Geuze is het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. Centraal staan het vakmanschap en de passie van de lambiekbrouwers en geuzestekers. Bierliefhebbers uit binnen- en buitenland brengen een bezoek aan de producenten die de eeuwenoude, Brabantse traditie van spontane gistingsbieren springlevend houden. De toegang is overal gratis.

 

Toer de Geuze-bus
Je kan de Toer met eigen vervoer doen (auto, fiets,...) of je kan ook een plaats boeken op een van de 25 autocars, die door HORAL worden ingelegd. Een ticket kost 19,90 euro per persoon. Alle HORAL-bussen vertrekken ofwel aan het treinstation van Halle of dat van Denderleeuw. Een reservatie maken kan via https://horal.be/evenementen/toer-de-geuze.

Pendelbus van/naar Biercentrum De Lambiek

Biercentrum De Lambiek organiseert tal van activiteiten tijdens het Toer de Geuze-weekend. Daarom vertrekt er op zaterdag- en zondagochtend een pendelbus van het Biercentrum naar het station van Halle. Bij aankomst kan je overstappen op een van de HORAL-autocars, die telkens vier producenten aandoen. Op het einde van elke Toer de Geuze-dag brengt de shuttlebus je terug naar De Lambiek. Deze pendelbus is gratis. Reservatie is wel verplicht, wanneer men er gebruik wil van maken. ​

Overzicht van de deelnemende brouwerijen en stekerijen

• Boon, Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
​• De Cam, Dorpsstraat 67, 1755 Gooik
​• De Troch, Langestraat 20, 1741 Wambeek
​• Den Herberg, Octave de Kerchove d'Exaerdestraat 16, 1501 Buizingen
​• Eylenbosch, Isidoor Crokaertstraat 167, 1731 Zellik
​• Hanssens*, Vroenenbosstraat 15, 1653 Dworp
​• Kestemont, Isabellastraat 16, 1703 Sint-Gertrudis-Pede
​• Lambiek Fabriek, Eugène Ghijsstraat 71, 1600 Sint-Pieters-Leeuw
​• Lindemans, Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek
​• Mort Subite*, Lierput 1, 1730 Kobbegem
​• Oud Beersel, Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
​• Tilquin, Chaussée Maïeur Habils,110 1430 Bierghes
​• Timmermans, Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek

* Gesloten op zaterdag. Enkel open op zondag 5 mei 2024

 

Megablend
Sinds 2009 wordt ter gelegenheid van elke Toer de Geuze ook telkens een speciale Oude Geuze gemaakt, de zogenaamde Megablend. Nummer 9 ligt al sinds oktober te rijpen. Vanaf het eerste weekend van mei zal de HORAL Megablend 2024 te koop worden aangeboden. Het is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van alle HORAL-leden, inclusief de nieuwe leden die er in 2023 en begin dit jaar bijkwamen.
​Voor meer praktische info: www.horal.be/evenementen/toer-de-geuze/

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren werd opgericht in 1997. De vzw verenigt het overgrote deel van de geuzestekerijen en lambiekbrouwerijen in Vlaams- en Waals-Brabant (Boon, De Oude Cam, De Troch, Den Herberg, Eylenbosch, Hanssens, Kestemont, Lambiek Fabriek, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans). Samen vertegenwoordigen ze meer dan 80% uit van de traditionele lambiekproductie. De vzw heeft als doel de ambachtelijke lambiekbieren, in het bijzonder de Oude Geuze en Oude Kriek, te promoten. De vereniging neemt ook initiatieven ter bescherming van deze bieren. www.horal.be

 

Perscontact: Yves Panneels, tel. 0498 522 322, horal@force3.eu